Гоце Делчев е един от красивите градове в югозападна България, които задължително трябва да посетите. Селището е наследник на древния град Никополис ад Нестум, основан през втори век от новата ера от римския император Траян. Археолозите откриват раннохристиянски паметници, части от базилики и други свидетелства, които доказват, че градът датира от 9-10 век.

Музеят в Гоце Делчев съхранява старинна римска колесница, открита в района, антични предмети от Никополис ад Нестум, старинни носии и други вековни артефакти.

Гоце Делчев се намира в закътана котловина до изключително красив планински район с вековни борови гори. Само двеста километра делят това прекрасно място от столицата на България – София. Тук климатът е преходно-континентален, валежите са предимно през пролетта и есента, лятото е горещо, а зимата – сравнително мека.

В центъра на града се намира най-старото дърво в югозападна България, чиято възраст надминава пет века. Древният чинар има корона с височина около 30 метра и обиколка на ствола от десет метра.

Този район е известен и с десетките черкви – 35 на брой, от които четири са в рамките на града. Голяма част от тях са с уникална архитектура, наситена вътрешна украса – стенописи, безценни икони, дърворезба и прекрасни подови настилки от специален мрамор.  християнските ритуали и празници привличат стотици туристи от България и чужбина.

–      Църквата свети архангел Михаил е въздигната през 1811 г. с богати царски двери, включени в иконостасната композиция,  невероятно апликирани са таваните, богато украсени с дърворезба, а седемдесет икони от 1881 г. привличат миряни от цялата страна.

–   Църквата “успение богородично“ е построена през 1838 г. от представители на банската художествена школа. Чрез нейните похвати и досега работят известни по цял свят български иконописци от района.

 

На осем километра в планината над Гоце Делчев се намира архитектурният резерват село Делчево. Голяма част от старите къщи са реставрирани и превърнати в чудесни места за отдих, с осигурени условия за селски туризъм. Всяка година на Еньовден и на Трифон Зарезан се провеждат културни фестивали и туристически атракции, заради които пристигат много чуждестранни туристи. В уютните ресторанти можете да се насладите на десетките местни кулинарни специалитети, на тръпчивото гъсто червено вино и прословутата българска ракия.

Друго любимо за почивка място е най-новото населено място в общината – село Попови Ливади, намиращо се в седловина между среден и южен Пирин с височина 1430 метра. Има чудесни условия за отдих в частни хотели, почивни станции и вили под наем. На Попови Ливади всяка година се провежда голям събор, с който се отбелязва годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Хората в Гоце Делчев могат да се похвалят с много нови придобивки, една от които е красивия и поддържан парк в центъра на града – магнит за млади и по-възрастни. Различни дървесни видове и екзотични цветя, няколко детски площадки, сцена за изяви и концерти, ресторанти, празници за младите – са част от нещата които привличат хората тук всеки ден.

Голям плюс за района е много ниския данък за инвеститорите. Три от предприятията са с чуждестранен капитал и подкрепяни от общината, те осигуряват около четири хиляди работни места за града и района.

В близост до град Гоце Делчев се намират три невероятни селища – прочутите Огняновски минерални извори и архитектурните шедьоври Лещен и Ковачевица.

В Гоце Делчев хората грижливо пазят своите традиции – старите поверия, приказки, празници, песни и танци. има школи, в които можете да играете красивите български хора, има самодейни състави, много  музиканти и певци, които прославят България по света. Тук е създаден и първият самодеен ансамбъл в страната – неврокопският ансамбъл за народни песни и танци. Ще се убедите, ако дойдете по тези вълшебно-красиви места, където ви очаква гостоприемство и широката усмивка на добри хора.